Данъци при печалба от P2P инвестиране. Глава #8

Човек и добре да живее… сещате се.

Въпреки че имах висока оценка по счетоводство в университета, не съм данъчен консултант. Най-добре е да се консултирате с данъчен консултант (а не счетоводител), ако искате да сте максимално сигурни, че нещата са коректни.

В тази глава споделям информация от моя личен опит. Нека тя ви служи само за ориентир. Възможно е, несъзнателно, да съм объркал нещо или да ви подведа. До колкото на мен ми е известно, нещата звучат по следния начин:

🔗Дължим ли данъци върху печалбите от P2P инвестициите си?

Да.

Дължите данък само върху печалбата, която реализирате в P2P платформите – без значение дали е от лихви, бонуси или капиталови печалби (ако търгувате на вторичния пазар). В България тези доходи се облагат с плосък данък от 10%.

Да, ще трябва да попълвате данъчна декларация. Не е толкова тегаво, а и можете да го делегирате на някой.

🔗Има ли праг, под който не е нужно да подавам данъчна декларация?

Не.

Поне в България, няма предвиден минимален праг, за който да не се дължат данъци. Това е на теория. На практика – дали националната агенция за приходите (НАП) ще ви обърне внимание, ако дължите само няколко (стотин) лева? Вероятно не. Освен ако не ви направят проверка. Дали има как дори да разберат, че сте инвестирал в P2P платформи? Не съм сигурен.

Добре е да прецените сами рисковете. До колкото знам от моя счетоводител, ако „забравите“ 🙄 да подадете данъчна декларация и ви направят проверка – глобата е до 500 лева при първо нарушение.

Съветвам ви да сте коректни към НАП и да подавате данъчна декларация, дори и да дължите минимална сума.

🔗Дължа ли данък ежегодно, ако не съм теглил средства, а реинвестирам всичко?

Да.

Коментирахме това в главата с недостатъци. За разлика от данъчното облагане при акциите да речем, когато данъкът се дължи в момента на продажба на акцията, при P2P инвестициите, с едно единствено изключение (продуктът Go&Grow на Bondora, чийто детайлно ревю написах), данък трябва да се плаща всяка година, без значение дали теглите средствата си или автоматично реинвестирате всички свои приходи.

🔗Мога ли сам да попълня и предам своята данъчна декларация?

Да.

Съвсем възможно е и сами да се ориентирате в джунглата на тази държавна институция. Специално за данъчните декларации, те дори могат да се предадат и по електронен път в сайта на НАП (със специален персонален идентификационен код (ПИК), който може да получите от НАП или чрез електронен подпис).

🔗Кое приложение на данъчната декларация да попълня?

На база на това, което съм проучил като информация: доходите от P2P кредити се декларират в Приложение 6.

В него се иска от нас да въведем само само общата печалба от всички P2P платформи, в които инвестираме. Без значение дали инвестираме в 2 или в 10 платформи. Реално попълваме само две полета от таблицата там:

 • с код 603: въвеждаме сумарно всички „доходи от лихви“, в лева.
 • с код 606: въвеждаме сумарно всички „доходи от бонуси“ (ако имаме такива) в лева

Всяка P2P платформа има опция да генерира годишен репорт (или при някои наречен даже репорт за данъци). В него намираме общата сума на всички лихви и бонуси, които са ни изплатили през годината.

Тъй като в данъчната декларация искат числата само в лева, за EUR-ови доходи е лесно – обръщаме ги по централният курс на БНБ (1 EUR = 1.95583 BGN).


Мисля че преминахме през основните теми. Ако все още съм успял да задържа интереса ви, давайте напред към последната глава с ревютата на P2P платформите, в които инвестирам моите средства.

Здравейте 👋 и добре дошли в моя онлайн наръчник (напред към глава #1). Казвам се Калоян Косев. През деня съм част съм от dream-team-ът на DevLabs. Вечерите развивам различни мои странични проекти като EasierEnglish.BG, Dora for Teams, CryptoTab и други. През студентските си години бях част от международната студентска организация AIESEC. В последната година от следването си спечелих стипендия за Лятната предприемаческа програма, администрирана от Института по международно обучение в Ню Йорк. По този начин имах възможност да уча в Babson College - един от най-престижните университети по предприемачество в САЩ. Част съм от Асоциацията на българските лидери и предприемачи.

16 коментари

 1. Ако сте открили правописна, пунктуационна, смислова или друг вид неволна грешка из наръчника – моля да ме извините. Вероятно не съм го направил нарочно ?

  Създадох форма, където може да докладвате за такъв тип проблеми. Целта ми е да преместя този тип обратна връзка на друго място, като по този начин – коментарите под статиите остават конструктивни, по темата и в контекста на статията.

 2. #данъци. Това е главата, която ме привлече към P2P handbooka. Надявах се да разбера как става в детайли, защото след 8 месеца в Минтос разбрах, че данъците се дължат годишно.

  1. Как си декларирате печалбата?
   1. Доход от лихви (данъка май е 8%)
   2. Просто като доход(тогава е 10%)

   1. Аз ги декларирам просто като доход (10%). Не съм сигурен дали този тип инвестиции спадат към разбирането на НАП за доход от лихви. Най-добре се консултирай със счетоводител за твоя специфичен случай.

 3. Благодаря за статията! Имам въпрос. Ако само инвестирам в Bondora – без да тегля средства. Пак ли трябва да се плащат данъци на акумулираният interest или само като изтеглиш средства – да кажем след години? При Bondora, като си свалиш данъчно изявление, ако не си теглил, не показва да дължиш данъци.

  Тази част не я разбрах много, защото във вашата друга статия, се казва, че:

  „данъчно изключение – дължите данък само, след като изтеглите парите си“
  Говоря за тази: https://p2phandbook.com/%d1%80%d0%b5%d0%b2%d1%8e%d1%82%d0%b0/bondora-go-and-grow/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *