Предимства на P2P инвестирането. Глава #3

charts and diagram

С оглед на това да остана максимално подреден, ще опитам да не преплитам на едно място предимствата, недостатъците и рисковете.

Тук ще стане дума за ползите. На недостатъците и рисковете акцентирам в отделни глави. Препоръчвам ви, преди да си правите изводи, да прочетете внимателно тези три свързани материала. Както при всяка друга инвестиция – и тук има и плюсове и минуси. Важно е какъв е балансът между тях.

🔗Възможност за висока доходност

Ключова част на всяка инвестиция е каква е възвръщаемостта от нея. На база на моя опит, чрез P2P инвестиране може да се постигне доходност в диапазона 10 – 12% на година.

Много или малко е това? Зависи.

Ако целта е да забогатеем бързо – тази доходност може да ви звучи много малка. Нека я разгледаме с пример.

Да речем инвестирате 1,000лв и след това – всеки месец добавяте по 200лв. След една година ще имате депозирани общо 3,400лв.

При 11% възвръщаемост и ежемесечно олихвяване, ще спечелите около 240лв от лихви. За кратък период от време, това не звучи впечатляващо.

За да осъзнаем магията на сложната лихва и времето обаче, нека разгледаме какво ще се случи след 10 години. При условие че продължим със същото темпо и всеки месец добавяме 200лв, след 10 години общо депозираните средства от нас ще са 25,000лв. Лихвата ще е 21,389лв.

Защо се получава така? Всеки месец, сумата, която ни носи доход се увеличава и логично – лихвата, която ни носи, става повече. Графично представено, ето как нараства:

С черно: само депозираните средства. С жълто: всички средства, с включена лихва. Бележка към мен: да преведа тази графика на български.

След 12-тата година се случва нещо много интересно. Лихвата, която получаваме (33,287лв), става повече от средствата, които сме депозирали (29,800лв). И без да сме математици, предполагам всеки започва да осъзнава по-ясно така наречения експоненциален растеж.

С черно: само депозираните средства. С жълто: всички средства, с включена лихва. Бележка към мен: да преведа тази графика на български.

Превъртаме напред, за да видим какво се случва след 35г.

Общо сме депозирали 85,000лв, а лихвата от тях е 946,835лв или общо имаме портфейл от 1,031,835лв.

С черно: само депозираните средства. С жълто: всички средства, с включена лихва. Бележка към мен: да преведа тази графика на български.

Да, това са над 1 милион лева! Малко над 12 пъти повече от депозираните средства.

Това не е наръчник как да забогатееш бързо. Това е наръчник как да забогатееш… бавно. Постепенно. Устойчиво.

Забележка: За калкулациите съм използвал калкулатор за сложна лихва при 11% годишен фиксиран лихвен процент, ежемесечно депозиране и ежемесечно олихвяване на средствата. С цел да не става прекалено сложно – тези изчисления са без приспадането на данъци. Илюстрирал съм само номиналната доходност, без да включвам инфлацията. Не забравяй, че с 1 милион лева след 35 години няма да можеш да си купиш същите неща както с 1 милион лева днес 🙂

Спирам с калкулациите до тук, но ако има интерес, мога да разпиша подробно изчисленията в отделна глава. Пишете коментар с хаштаг #compound-interest. Ако поне 10 човека изявят интерес – ще споделя в отделна статия още по-подробни изчисления (с включена инфлация и данъци).

🔗Пасивен доход

P2P инвестирането позволява сравнително пасивно управление на средствата чрез активирането на автоматични стратегии, които просто следват вашия план.

При мен менажирането на по-голямата част от портфолиото ми се свежда до това веднъж седмично да проверявам дали всичките ми средства са инвестирани. Или с други думи – дали има достатъчно кредити, които да отговарят на автоматичните стратегии, които съм задал за всяка платформа, в която съм разпределил средствата си.

🔗Висока степен на диверсификация

Ако имате 100,000лв и си купите с тях имот, всички тези средства са съсредоточени в една точка. От гледна точка диверсифициране на риска, това е много лоша идея. Помислете за миг – един кофти съсед и цялата ви инвестиция е застрашена.

Същата сума, в P2P заеми, мога да разпределя в няколко различни платформи и да инвестирам части от общите средства в десетки различни държави. За сравнение, към момента на писане на тази статия, моите средства са разпределени в 5 различни P2P платформи, в общо 468 отделни кредита от 17 различни държави.

Възможностите за диверсификация включват също:

 • различни типове кредити и такива за различни цели от лични и краткосрочни заеми до кредити за автомобили, бизнес кредити, вземания по фактури (факторинг) и други;
 • различен срок на кредитите;
 • отпуснати от различни кредитни оригинатори;
 • с различна степен на риск и съответно лихва;
 • и десетки други характеристики…

Възможностите за диверсификация са десетки.

🔗Предвидимост на възвръщаемостта

При P2P инвестирането е възможно стойността на инвестицията да не се колебае силно във времето.

При стратегия включваща инвестиране само в кредити с гаранция за обратно изкупуване, теоретично, при нормални пазарни условия, вашата инвестиция ще нараства с по малко във всеки един момент.

Активи, които са силно волатилни, като да речем акциите, могат в даден период да се търгуват на по-ниска стойност, а в друг – на по-висока. Прогнозирането на бъдещата им стойност там е изключително комплексно.

Нека използваме за сравнение индексът S&P 500, който е барометър на представянето на акциите на най-големите американски компании. През последните 10 години не е имало икономическа криза (края на 2009г – края на 2019г). Въпреки че се смята за период на икономически възход, в отделни периоди е имало силни колебания. Дори за 2018г. индексът завършва със спад от −6.24%.

По данни от Yahoo Finance за периода около 10.2009 – 10.2019

Със стълбчета под графиката, разбито по месеци, виждаме периодите в които индексът е загубил от стойността си (в червено) или е нараснал (в зелено) за период от 10 години. И още веднъж – това е в период на икономически възход!

Забележка: При последната криза, в края на 2008, индексът S&P 500 е загубил −38.49% от стойността си (по обобщени данни от Wikipedia). Понеже P2P светът все още не е преминал през някаква голяма глобална криза, трудно може да сравним двете. Ще стане въпрос за това, когато анализираме недостатъците на P2P инвестирането.

За разлика от тях, кривата на нарастване на P2P инвестицията при нормални пазарни условия може да изглежда по много по-приятен начин. Ето така:

Бележка към мен: да помоля Марти да ми помогне или да го надраскам на салфетка. Ще изглежда готино.

Теоретично, при нормални пазарни условия във всеки един момент би трябвало да сте на плюс. Това, разбира се, не е гарантирано. Не гледайте само през розови очила 🙂 Ще обсъдим рисковете.

🔗Ниски такси за инвеститорите

В европейските платформи, в които инвестирам, таксите за инвеститорите са близки до нула. Във всяка от платформите, където съм разпределил моите средства, няма регулярна такса за поддръжка, за откриване на акаунт или при депозит на нови средства.

Принципът е прост и според мен справедлив – таксите са за сметка на кредитоискателите.

🔗Малка първоначална инвестиция

Ако искате да си купите дори една акция (минимумът) на Amazon, тя ще ви струва около 3000лв (разбира се, зависи кога четете тази статия).

P2P инвестирането е един от най-достъпните активи, в които инвестирам. В някои платформи може да се достигне до отлична диверсификация дори с 1€. За други е добре да вложите за начало поне 1000лв, за да могат да бъдат разпределени в по-голям брой кредити.

Ще обсъдим това в отделните детайлни ревюта за всяка платформа, в която инвестирам. Другото важно е, че във всяка от ситуациите, след първоначалната сума, може да добавяте по много малки месечни суми (да речем дори 10€), които да се оползотворяват и инвестират на 100%.

🔗Ликвидност

Ако имате имот за 100,000лв колко бързо може да го обърнете в пари?

Ликвидността е термин, свързан със способността на даден актив да бъде максимално бързо обменен и превърнат в парични средства при минимални загуби.

В примера с имота – зависи от различни фактори. В общия случай, спекулирайки със статистика, която намерих и на база на моя преценка – процесът спокойно може да отнеме месеци (ако не се ускори по някакъв начин – намаляйки цената, използвайки агенция, която директно изкупува имоти или по някакъв друг начин). По-тъжното е – какъв процент от сумата ще изгубите по време на процеса за комисионни и такси?

При P2P инвестициите е възможно да управляваме сравнително ефективно ликвидността на средствата си. Със стратегиите, които аз прилагам, мога да обърна част от активите си в пари в рамките на един работен ден. А максималният период, в който мога да достъпя 100% от средствата си (заедно с лихвите, които са генерирали) е в рамките на около 2-3 месеца.

В зависимост от гледната точка, ликвидността може да е и предимство и недостатък. Моето мнение е, че е предимство, за това го включвам в тази глава. Има и рискове. Ще ги обсъдим.

🔗Евентуална устойчивост по време на икономическа криза

Това е спорно. Причината е, че повечето P2P платформи са сравнително млади и още не са съществували през последната голяма икономическа криза. Следователно няма как със сигурност да твърдим, че това е така.

Аз обаче правя това аргументирано предположение на база на статистиката, която открих за този тип платформи в САЩ и във Великобритания.

Бележка към мен: да споделя статистика под формата на графика или конкретни числа.

Логиката е следната:

 1. Да, по време на криза безработицата се увеличава (хората губят работата и доходите си), но търсенето на кредити е възможно също да нарасне (за запълване на финансовите дупки).
 2. Да, по време на криза хора и бизнеси изпитват трудности и се забавят с връщането на кредитите си, но това не означава, че всички тези кредити автоматично са загубени.

Поради тези причини твърдя, че този тип активи имат потенциала да са по-устойчиви по време на икономическа криза.

При всички положения, P2P инвестициите не са сигурно убежище по време на рецесия! Ако търсите такова – насочете се към нещо доказано във времето и по-безопасно. Златото да речем е един от малкото активи, чиято цена доказано расте, когато има конфликти, несигурност или спад в световната икономика (на база на статистика от десетки, дори стотици години). Други класически примери за такъв тип активи са акции на фондове, свързани с продукти за ежедневна употреба, комунални услуги и здравеопазване. Има и други активи. Може да проучите. Но съответно тъй като този тип активи са по-безопасни, очаквайте и много по-малка потенциална възвръщаемост. Логично.

Всеки може да разпредели, балансира и прецени този риск сам за себе си. Аз имам конкретен план, ако световната икономика влезе в период на рецесия. Мога да го споделя в повече детайли, по-нататък. Коментирайте с хаштаг #plan и ако има интерес от поне 10 човека – ще го споделя в повече детайли. Нека видим 📈


Нека спрем до тук и продължим към следващата глава, в която ще анализираме и помислим върху недостатъците.

Здравейте 👋 и добре дошли в моя онлайн наръчник (напред към глава #1). Казвам се Калоян Косев. През деня съм част съм от dream-team-ът на DevLabs. Вечерите развивам различни мои странични проекти като EasierEnglish.BG, Dora for Teams, CryptoTab и други. През студентските си години бях част от международната студентска организация AIESEC. В последната година от следването си спечелих стипендия за Лятната предприемаческа програма, администрирана от Института по международно обучение в Ню Йорк. По този начин имах възможност да уча в Babson College - един от най-престижните университети по предприемачество в САЩ. Част съм от Асоциацията на българските лидери и предприемачи.

12 коментари

 1. Ако сте открили правописна, пунктуационна, смислова или друг вид неволна грешка из наръчника – моля да ме извините. Вероятно не съм го направил нарочно ?

  Създадох форма, където може да докладвате за такъв тип проблеми. Целта ми е да преместя този тип обратна връзка на друго място, като по този начин – коментарите под статиите остават конструктивни, по темата и в контекста на статията.

 2. Здрасти Кало, благодаря за труда, който полагаш за да споделиш с нас толкова много нови неща. Поздравления и за това ти начинание, успехи!
  #plan

 3. #plan
  Здравей и благодаря за споделената ценна информация , отделяйки от личното си време

 4. #plan. Интересно ми е като човек, който е навлязъл в света на P2P, какво ви е впечатлението, как се справят P2P платформите в момента.

 5. Благодаря за изчистената информация. Конкретика без вода. Интересно ще е да се запазнаем с Вашия #plan.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *