PeerBerry – инвестиция с 11.5% годишна доходност при премерен риск. Детайлно ревю.

PeerBerry е P2P платформа, която предоставя сравнително висока доходност при добри опции за управление на риска. Настройва се лесно, има добра наличност на кредити и инвестицията ми в нея е сравнително пасивна.

🔗Обобщено, най-важното (TL;DR)

Предимства:

 • 11.5% възвръщаемост на годишна база (при мен)
 • всички заеми са с гаранция за обратно изкупуване, която изплаща и дължимата лихва
 • сравнително пасивна инвестиция (с автоматични настройки)
 • нулеви такси за управление
 • идеално за начинаещи, не е необходим предишен инвестиционен опит
 • платформата е собственост на голяма и утвърдена кредитна група

Недостатъци:

 • няма вторичен пазар (по-бавна ликвидност)
 • сравнително малко история, като платформа оперира от 2017г.

Регистрация и бонус.

🔗За компанията

Платформата е собственост на литовска кредитна група Aventus Group, която оперира и е печеливша още от 2010г и вече има богат опит в потребителското кредитиране. До колкото открих информация, през 2016 те започват да предлагат за кратко заемите си в Mintos. Явно през това време Aventus Group са видели потенциала и сериозните перспективи на P2P инвестирането и решават да направят своя собствена платформа.

Така през 2017г стартират PeerBerry – първоначално със заеми, създадени предимно от Aventus Group и нейните дъщерни дружества. Днес фокусът на платформата е върху потребителски кредити, произхождащи от надеждни небанкови кредитори от цяла Европа.

🔗Доходност

За момента успявам да постигна 11.5% възвръщаемост на година, като всички кредити в платформата са с гаранция за обратно изкупуване за капитала и лихвата.

🔗Ликвидност

В PeerBerry няма вторичен пазар. Това означава, че ако всичките ви средства са инвестирани в кредити и искате да изтеглите средствата си, трябва да спрете опцията за автоматично реинвестиране и да изчакате падежа на всички кредити.

В моя случай, тъй като инвестирам само в краткосрочни кредити с падеж максимум до 45 дни, ситуацията изглежда по следния начин. В момента, в който реша, че ми трябват средствата:

 • сумите по кредитите, които са редовни (на теория – по-голямата част) – ще се върнат в сметката ми максимум до 45 дни
 • сумите по кредитите, които са забавени (на теория – по-малката част) – ще се върнат при мен до в най-лошия случай до 105 дни.

Кредитните оригинатори активират гаранцията за обратно изкупуване в случай на просрочие по кредит за повече от 60 дни, без значение дали кредитополучателят пропуска да плати вноска или удължи срока на кредита. Следователно, в най-лошия случай – ако имам 45 дневен кредит, който се забави с максимума от 60 дни – след 105 дни сумата ще е обратно при мен. С лихвите.

Получава се, че от момента, в който реша да изтегля средствата си, 100% от тях мога да достъпя в рамките на максимум 105 дни. Без загуби.

Според мен това е относително добра ликвидност. За това я добавям като предимство. Ако я сравним с ликвидността при Бондора, може да ви се стори не толкова добра, но не забравяйте че при PeerBerry гоним 11.5% доходност на година. По-голямата възвръщаемост изисква компромиси. Ако я сравним с ликвидността на имот, да, за 105 дни е възможно да продадем имота си, но каква част от него ще загубим за брокери, комисионни и такси? Не забравяйте, че ликвидността е способността на даден актив да бъде максимално бързо обменен и превърнат в парични средства, но при минимални загуби.

Такси

Нулеви.

Няма такси за откриване на инвеститорска сметка и никакви такси за внасяне или теглене на средства. Също така няма такса за обслужване.

🔗Риск

Прегледайте рисковете, които вече обсъдихме в наръчника.

На база на проучването ми – кредитна група собственик на платформата изглежда стабилна и е печеливша. Има сравнително доста история в кредитирането (оперира от 2010г) и положителни финансови резултати.

Кредитните оригинатори в платформата са основно от две кредитни групи Aventus Group (16 оригинатора) и Gofingo (4 оригинатора). Като има и още един оригинатор – Lithome, кредитиращ имотни проекти. Платформата изглежда добре диверсифицирана географски, с оглед на това, че кредитни оригинатори оперират в Литва, Полша, Чехия, Дания, Казахстан, Република Молдова, Русия и Украйна.

На база на тези параметри, смятам, че по-високият риск е приемлив в контекста на по-високата доходност, която PeerBerry предоставя.

Подходяща ли е за начинаещи?

Да.

Автоматичната стратегия е максимално лесна за настройване.

🔗С каква сума е добре да стартирам?

Моята стратегия е да се старая да разделя инвестицията си тук в около 100 – 150 кредита. Минималната сума за инвестиране в кредит е 10€. Следователно, добре е да започнете с минимум 1,000€, за да постигнете добра степен на диверсификация.

Време за управление

Минимално.

Наблюдавам инвестицията веднъж на седмица. Не ми се е налагало да променям параметрите на автоматичната ми стратегия.

Също така си следя мейла. При добавяне или премахване на кредитен оригинатор – трябва ръчно да актуализирате настройките на автоматичната си стратегия. Случва се рядко и отнема секунди.

🔗Автоматично инвестиране и възможности за диверсификация

Въпреки, че може да се инвестира и ръчно в отделни кредити, фокусът и тук е в настройването на автоматизирани стратегии. Може да има повече от една такава стратегия, а възможностите за настройки са следните:

 • максимална сума, инвестирана в един отделен кредит
 • лихвен процент
 • период на кредита
 • възможност за филтриране на закъснели кредити
 • възможност за филтриране на кредитни оригинатори
 • възможност за филтриране на държави
 • опция за инвестиране само в кредити с гаранция за обратно изкупуване
 • стратегия за управление на дохода от портфолиото

🔗Моята стратегия

Имам настроено едно портфолио, със следните параметри:

Ето ключовите неща от него:

 • размера на портфолиото съм настроил да е една идея по-голям от инвестираната от мен текущо сума
 • максималната сума, инвестирана в един отделен кредит се старая да е такава, че да разпредели общо инвестираните от мен средства в 100 – 150 кредита. Да речем ако стартирате с 1000€, може да зададете 10€.
 • от към лихва се целя във всички кредити в диапазона 11% – 25%
 • за период избирам от 1 до 45 дни, като по този начин управлявам ликвидността. Както вече стана дума, когато реша да изтегля средствата си, 100% от тях мога да достъпя в рамките на максимум 105 дни.
 • избирам опцията да инвестирам само в текущи („current“) заеми
 • включил съм всички кредитни оригинатори, както и всички държави
 • маркирал съм опцията за инвестиране само в кредити с гаранция за обратно изкупуване
 • маркирал съм опцията да реинвестирам дохода от портфолиото

🔗Моето заключение

Смятам, че е много добър баланс между достъп до средствата (при инвестиране в краткосрочни заеми), премерен риск (спрямо стандартните рискове в P2P света) и справедлива доходност (в горната граница при P2P платформите).

В PeerBerry съм разпределил част от моите по-дългосрочни инвестиции. Инвестирам там средства, които е възможно да ми потрябват до няколко месеца.

🔗Други наблюдения

По мои наблюдения – PeerBerry имаше добра наличност на кредити в случаите, в които на други места, като Mintos и RoboCash, наличността страдаше. Това определено е позитивен знак.

Друго нещо, което забелязвам – от време на време статистиката на моя акаунт, за кредитите, в които са инвестирани средствата, си противоречат. Изглежда частта с таблото за статистика често пъти търпи някакви актуализации и в някои случаи стойностите бяха абсурдни. Но мисля че това беше само в началото, когато открих акаунта си. Напоследък това се нормализира. Имайте едно на ум, ако се натъкнете на странни стойности.

🔗Регистрация и Бонус

Ако решите да изпробвате PeerBerry, ще съм признателен да се регистрирате през моя партньорски линк. Вярвам, че това е справедливо и за двете страни, на база на десетките часове, които съм инвестирал в създаването на този дигитален наръчник. По този начин имам възможност да получа бонус от платформата, който да компенсира усилията ми.

👉👉👉 Моят партньорски линк. В момента PeerBerry няма активни начални бонуси за нови инвеститори, но смятам че високата годишна доходност напълно компенсира това.

Не бих ви насочил към платформа заради бонуса ѝ. Не съм финансов консултант, чийто основен доход е от комисионни.

За разлика от „класическия българин“ инвестиционен консултант (застрахователен агент, брокер, кредитен посредник), който ви натиска само към продукта, от който взима комисионна – при мен ви гарантирам че не е така. Споделям ревюта на платформи единствено ако мисля че е добра идея и след като съм се уверил, инвестирайки първо моите средства.

Здравейте 👋 и добре дошли в моя онлайн наръчник (напред към глава #1). Казвам се Калоян Косев. През деня съм част съм от dream-team-ът на DevLabs. Вечерите развивам различни мои странични проекти като EasierEnglish.BG, Dora for Teams, CryptoTab и други. През студентските си години бях част от международната студентска организация AIESEC. В последната година от следването си спечелих стипендия за Лятната предприемаческа програма, администрирана от Института по международно обучение в Ню Йорк. По този начин имах възможност да уча в Babson College - един от най-престижните университети по предприемачество в САЩ. Част съм от Асоциацията на българските лидери и предприемачи.

1 коментар

 1. Ако сте открили правописна, пунктуационна, смислова или друг вид неволна грешка из наръчника – моля да ме извините. Вероятно не съм го направил нарочно 🙂

  Създадох форма, където може да докладвате за такъв тип проблеми. Целта ми е да преместя този тип обратна връзка на друго място, като по този начин – коментарите под статиите остават конструктивни, по темата и в контекста на статията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *