PeerBerry – инвестиция с 11.5% годишна доходност при премерен риск. Детайлно ревю.

PeerBerry е P2P платформа, която предоставя сравнително висока доходност при добри опции за управление на риска. Настройва се лесно, има добра наличност на кредити и инвестицията ми в нея е сравнително пасивна.

🔗Обобщено, най-важното (TL;DR)

Предимства:

 • 11.5% възвръщаемост на годишна база (при мен)
 • всички заеми са с гаранция за обратно изкупуване, която изплаща и дължимата лихва
 • сравнително пасивна инвестиция (с автоматични настройки)
 • нулеви такси за управление
 • идеално за начинаещи, не е необходим предишен инвестиционен опит
 • платформата е собственост на голяма и утвърдена кредитна група

Недостатъци:

 • няма вторичен пазар (по-бавна ликвидност)
 • сравнително малко история, като платформа оперира от 2017г.

Регистрация и бонус.

🔗За компанията

Платформата е собственост на литовска кредитна група Aventus Group, която оперира и е печеливша още от 2010г и вече има богат опит в потребителското кредитиране. До колкото открих информация, през 2016 те започват да предлагат за кратко заемите си в Mintos. Явно през това време Aventus Group са видели потенциала и сериозните перспективи на P2P инвестирането и решават да направят своя собствена платформа.

Така през 2017г стартират PeerBerry – първоначално със заеми, създадени предимно от Aventus Group и нейните дъщерни дружества. Днес фокусът на платформата е върху потребителски кредити, произхождащи от надеждни небанкови кредитори от цяла Европа.

🔗Доходност

За момента успявам да постигна 11.5% възвръщаемост на година, като всички кредити в платформата са с гаранция за обратно изкупуване за капитала и лихвата.

🔗Ликвидност

В PeerBerry няма вторичен пазар. Това означава, че ако всичките ви средства са инвестирани в кредити и искате да изтеглите средствата си, трябва да спрете опцията за автоматично реинвестиране и да изчакате падежа на всички кредити.

В моя случай, тъй като инвестирам само в краткосрочни кредити с падеж максимум до 45 дни, ситуацията изглежда по следния начин. В момента, в който реша, че ми трябват средствата:

 • сумите по кредитите, които са редовни (на теория – по-голямата част) – ще се върнат в сметката ми максимум до 45 дни
 • сумите по кредитите, които са забавени (на теория – по-малката част) – ще се върнат при мен до в най-лошия случай до 105 дни.

Кредитните оригинатори активират гаранцията за обратно изкупуване в случай на просрочие по кредит за повече от 60 дни, без значение дали кредитополучателят пропуска да плати вноска или удължи срока на кредита. Следователно, в най-лошия случай – ако имам 45 дневен кредит, който се забави с максимума от 60 дни – след 105 дни сумата ще е обратно при мен. С лихвите.

Получава се, че от момента, в който реша да изтегля средствата си, 100% от тях мога да достъпя в рамките на максимум 105 дни. Без загуби.

Според мен това е относително добра ликвидност. За това я добавям като предимство. Ако я сравним с ликвидността при Бондора, може да ви се стори не толкова добра, но не забравяйте че при PeerBerry гоним 11.5% доходност на година. По-голямата възвръщаемост изисква компромиси. Ако я сравним с ликвидността на имот, да, за 105 дни е възможно да продадем имота си, но каква част от него ще загубим за брокери, комисионни и такси? Не забравяйте, че ликвидността е способността на даден актив да бъде максимално бързо обменен и превърнат в парични средства, но при минимални загуби.

Такси

Нулеви.

Няма такси за откриване на инвеститорска сметка и никакви такси за внасяне или теглене на средства. Също така няма такса за обслужване.

🔗Риск

Прегледайте рисковете, които вече обсъдихме в наръчника.

На база на проучването ми – кредитна група собственик на платформата изглежда стабилна и е печеливша. Има сравнително доста история в кредитирането (оперира от 2010г) и положителни финансови резултати.

Кредитните оригинатори в платформата са основно от две кредитни групи Aventus Group (16 оригинатора) и Gofingo (4 оригинатора). Като има и още един оригинатор – Lithome, кредитиращ имотни проекти. Платформата изглежда добре диверсифицирана географски, с оглед на това, че кредитни оригинатори оперират в Литва, Полша, Чехия, Дания, Казахстан, Република Молдова, Русия и Украйна.

На база на тези параметри, смятам, че по-високият риск е приемлив в контекста на по-високата доходност, която PeerBerry предоставя.

Подходяща ли е за начинаещи?

Да.

Автоматичната стратегия е максимално лесна за настройване.

🔗С каква сума е добре да стартирам?

Моята стратегия е да се старая да разделя инвестицията си тук в около 100 – 150 кредита. Минималната сума за инвестиране в кредит е 10€. Следователно, добре е да започнете с минимум 1,000€, за да постигнете добра степен на диверсификация.

Време за управление

Минимално.

Наблюдавам инвестицията веднъж на седмица. Не ми се е налагало да променям параметрите на автоматичната ми стратегия.

Също така си следя мейла. При добавяне или премахване на кредитен оригинатор – трябва ръчно да актуализирате настройките на автоматичната си стратегия. Случва се рядко и отнема секунди.

🔗Автоматично инвестиране и възможности за диверсификация

Въпреки, че може да се инвестира и ръчно в отделни кредити, фокусът и тук е в настройването на автоматизирани стратегии. Може да има повече от една такава стратегия, а възможностите за настройки са следните:

 • максимална сума, инвестирана в един отделен кредит
 • лихвен процент
 • период на кредита
 • възможност за филтриране на закъснели кредити
 • възможност за филтриране на кредитни оригинатори
 • възможност за филтриране на държави
 • опция за инвестиране само в кредити с гаранция за обратно изкупуване
 • стратегия за управление на дохода от портфолиото

🔗Моята стратегия

Имам настроено едно портфолио, със следните параметри:

Ето ключовите неща от него:

 • размера на портфолиото съм настроил да е една идея по-голям от инвестираната от мен текущо сума
 • максималната сума, инвестирана в един отделен кредит се старая да е такава, че да разпредели общо инвестираните от мен средства в 100 – 150 кредита. Да речем ако стартирате с 1000€, може да зададете 10€.
 • от към лихва се целя във всички кредити в диапазона 11% – 25%
 • за период избирам от 1 до 45 дни, като по този начин управлявам ликвидността. Както вече стана дума, когато реша да изтегля средствата си, 100% от тях мога да достъпя в рамките на максимум 105 дни.
 • избирам опцията да инвестирам само в текущи („current“) заеми
 • включил съм всички кредитни оригинатори, както и всички държави
 • маркирал съм опцията за инвестиране само в кредити с гаранция за обратно изкупуване
 • маркирал съм опцията да реинвестирам дохода от портфолиото

🔗Моето заключение

Смятам, че е много добър баланс между достъп до средствата (при инвестиране в краткосрочни заеми), премерен риск (спрямо стандартните рискове в P2P света) и справедлива доходност (в горната граница при P2P платформите).

В PeerBerry съм разпределил част от моите по-дългосрочни инвестиции. Инвестирам там средства, които е възможно да ми потрябват до няколко месеца.

🔗Други наблюдения

По мои наблюдения – PeerBerry имаше добра наличност на кредити в случаите, в които на други места, като Mintos и RoboCash, наличността страдаше. Това определено е позитивен знак.

Друго нещо, което забелязвам – от време на време статистиката на моя акаунт, за кредитите, в които са инвестирани средствата, си противоречат. Изглежда частта с таблото за статистика често пъти търпи някакви актуализации и в някои случаи стойностите бяха абсурдни. Но мисля че това беше само в началото, когато открих акаунта си. Напоследък това се нормализира. Имайте едно на ум, ако се натъкнете на странни стойности.

🔗Регистрация и Бонус

Ако решите да изпробвате PeerBerry, ще съм признателен да се регистрирате през моя партньорски линк. Вярвам, че това е справедливо и за двете страни, на база на десетките часове, които съм инвестирал в създаването на този дигитален наръчник. По този начин имам възможност да получа бонус от платформата, който да компенсира усилията ми.

👉👉👉 Моят партньорски линк, с който ще получите бонус от 0.5% от инвестираната от вас сума през първите 90 дни.

Не бих ви насочил към платформа заради бонуса ѝ. Не съм финансов консултант, чийто основен доход е от комисионни.

За разлика от „класическия българин“ инвестиционен консултант (застрахователен агент, брокер, кредитен посредник), който ви натиска само към продукта, от който взима комисионна – при мен ви гарантирам че не е така. Споделям ревюта на платформи единствено ако мисля че е добра идея и след като съм се уверил, инвестирайки първо моите средства.

Здравейте 👋 и добре дошли в моя онлайн наръчник (напред към глава #1). Казвам се Калоян Косев. През деня съм част съм от dream-team-ът на DevLabs. Вечерите развивам различни мои странични проекти като EasierEnglish.BG, Dora for Teams, CryptoTab и други. През студентските си години бях част от международната студентска организация AIESEC. В последната година от следването си спечелих стипендия за Лятната предприемаческа програма, администрирана от Института по международно обучение в Ню Йорк. По този начин имах възможност да уча в Babson College - един от най-престижните университети по предприемачество в САЩ. Част съм от Асоциацията на българските лидери и предприемачи.

1 коментар

 1. Ако сте открили правописна, пунктуационна, смислова или друг вид неволна грешка из наръчника – моля да ме извините. Вероятно не съм го направил нарочно ?

  Създадох форма, където може да докладвате за такъв тип проблеми. Целта ми е да преместя този тип обратна връзка на друго място, като по този начин – коментарите под статиите остават конструктивни, по темата и в контекста на статията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *