Наръчник за P2P инвестиране. Глава #1

Adventure

Здравейте! 👋 Казвам се Калоян Косев. През последните години две неща заемат осезаема част от ежедневието ми. Работата ми в сферата на информационните технологии, която обожавам, и моето хоби – пасивните инвестиции 📈.

От 2018 започнах да споделям за инвестиционните решения, които взимам, с част от колегите си, под формата на лекции и вечеринки. Забелязах, че личните финанси са тема табу за много от приятелите ми. Темата е интересна, но изпълнена с неясноти, несигурност, рискове, страхове и препятствия. Въпреки че още в университета повечето от приятелите ми (включително и аз) са учили под една или друга форма финанси и икономика – като че ли много от тях не бяха осъзнали напълно ползите от дългосрочното инвестиране.

На моите колеги им беше интересно в какви активи инвестирам. Каква е причината да не тегля жилищен кредит? Защо инвестирам в акции, а не в собствен дом?? Как формирам 📊 инвестиционния си портфейл? Какви финансови решения взимам и защо?

Напоследък активите, които стават все по-осезаема част от портфолиото ми са P2P кредитите. Тези от вас, които ме познават знаят, че когато инвестирам в нещо имам навика да го проучвам обстойно. Събирам много информация от различни източници и се опитвам да си направя свои аргументирани изводи. В случая с P2P, реших да споделя обобщено своето проучване, доводи и опит в инвестирането в този тип активи. Или с други думи:

Този проект представлява моят наръчник за инвестиране в P2P света! Така, както аз го разбирам!

Надявам се моят наръчник да е полезен на всеки, който има интерес в тази посока! По-голямата ми цел с него е да повиша финансовата култура на моите приятели и управлението на личните им финанси. Да ги накарам да се замислят.

За себе си съм осъзнал преди доста време, че само да спестявам не е достатъчно да постигна степента на финансова независимост, която целя.

Вярвам, че точно инвестирането на спестяванията и управлението им е едно от ключовите уменията на 21-ви век.


Преди да продължим нататък, съм длъжен да споделя, че написаното от мен в този наръчник не е и не бива да се приема като препоръка за инвестиция. Това е споделяне на личен опит. Сами носите отговорност за решенията, които взимате. Освен предимствата, има и рискове. Не гледайте през розови очила. Инвестирайте разумно.

Всичко в този наръчник е мое мнение и лични изводи. Възможно е да съм допуснал грешки или несъзнателно да съм объркал нещо. Ако имате обратна връзка, ще се радвам да я споделите в коментарите ✋

Също така, едно уточнение: ще споделям опит, свързан с инвестиране в европейски P2P платформи (от гледната точна на европейски гражданин). Граждани от страни извън Европейския съюз е възможно да имат различни ограничения в зависимост от спецификите на всяка отделна платформа. Имайте го предвид.


След това кратко въведение, нека се впуснем 🏃 към същинската част на наръчника! За да максимизирате ползите и да следите последователно мислите ми, ви съветвам да четете наръчника в реда, в който съм номерирал главите.

Преди да навлезем в по-дълбокото, нека анализираме концепция на P2P кредитирането и да избистрим основните понятия. Напред към глава 2!


PS 1:  Когато открия или науча нещо ново – допълвам съдържанието в наръчника. За да не изпускате новостите, може да се абонирате и да получавате известия от мен.

PS 2: Ако сте открили правописна, пунктуационна, смислова или друг вид неволна грешка из наръчника – моля да ме извините. Вероятно не съм го направил нарочно ?

Създадох форма, където може да докладвате за такъв тип проблеми. Целта ми е да преместя този тип обратна връзка на друго място, като по този начин – коментарите под статиите остават конструктивни, по темата и в контекста на статията. Предварително благодаря за вашата конструктивна обратна връзка ?

Здравейте 👋 и добре дошли в моя онлайн наръчник (напред към глава #1). Казвам се Калоян Косев. През деня съм част съм от dream-team-ът на DevLabs. Вечерите развивам различни мои странични проекти като EasierEnglish.BG, Dora for Teams, CryptoTab и други. През студентските си години бях част от международната студентска организация AIESEC. В последната година от следването си спечелих стипендия за Лятната предприемаческа програма, администрирана от Института по международно обучение в Ню Йорк. По този начин имах възможност да уча в Babson College - един от най-престижните университети по предприемачество в САЩ. Част съм от Асоциацията на българските лидери и предприемачи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *