Моите златни принципи за инвестиране в P2P кредити. Глава #6

Реших да обобщя златните принципи, които следвам, за управление на моя P2P портфейл. Както стана дума вече, все още не е настъпил някакъв глобален неблагоприятен период за P2P инвестирането. Но въпреки това, за сега, тези принципи успяват и имат потенциала да ме предпазват от сътресения. Следвайки ги, спя една идея по-спокойно.

Те са базирани на проучване, анализ, изчетени стотици статии по темата, моя опит и разбира се – моето лично мнение.

  1. Инвестирам само сума, която съм готов да загубя. Осъзнавам напълно, че високата доходност е свързана с висок риск.
  2. Диверсифицирам вложенията си в няколко платформи за P2P кредитиране (към момента на писане на тази статия – 5).
  3. В зависимост от спецификите на всяка P2P платформа, старая се портфолиото ми да е максимално разпределено между различни надеждни кредитни оригинатори (към момента на писане на тази статия – общо 20).
  4. Инвестирам само в кредити с гаранцията за обратно изкупуване.
  5. Във всяка от P2P платформите разпределям инвестицията си в голям брой кредити (към момента на писане на тази статия се старая около 100 – 150).
  6. От гледна точна на кредитополучателите се старая да разпределям инвестициите си в кредити от максимално много различни държави и в различни типове кредити.
  7. Инвестирам само в кредити деноминирани в евро (или в лева), за да намаля до минимум валутния риск.

В тези редове е синтезирано най-ключовото от този наръчник. Препоръчвам ти да си ги bookmark-неш (как е на български това?).

В следващата глава ще обсъдим нещо наглед тривиално – депозиране и теглене на средства. Благодарение на българските банки и техните такси обаче, тази наглед проста операция (банков превод) може да изяде сериозна част от инвестираната от нас сума, още преди да е стигнала до P2P платформите. Четете внимателно нататък.

Здравейте 👋 и добре дошли в моя онлайн наръчник (напред към глава #1). Казвам се Калоян Косев. През деня съм част съм от dream-team-ът на DevLabs. Вечерите развивам различни мои странични проекти като EasierEnglish.BG, Dora for Teams, CryptoTab и други. През студентските си години бях част от международната студентска организация AIESEC. В последната година от следването си спечелих стипендия за Лятната предприемаческа програма, администрирана от Института по международно обучение в Ню Йорк. По този начин имах възможност да уча в Babson College - един от най-престижните университети по предприемачество в САЩ. Част съм от Асоциацията на българските лидери и предприемачи.

1 коментар

  1. Ако сте открили правописна, пунктуационна, смислова или друг вид неволна грешка из наръчника – моля да ме извините. Вероятно не съм го направил нарочно ?

    Създадох форма, където може да докладвате за такъв тип проблеми. Целта ми е да преместя този тип обратна връзка на друго място, като по този начин – коментарите под статиите остават конструктивни, по темата и в контекста на статията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *