Рискове при P2P инвестирането и стратегии за управлението им. Глава #5

С оглед на това да остана максимално подреден, ще опитам да не преплитам на едно място предимствата, недостатъците и рисковете.

Тук ще стане дума за рисковете. На предимствата и недостатъците акцентирам в отделни глави. Препоръчвам ви, преди да си правите изводи, да прочетете внимателно тези три свързани материала. Както при всяка друга инвестиция – и тук има риск. Според мен, основните рискове са следните:

🔗Кредитополучател спира да връща кредита

Може би най-очевидният риск при кредитирането е длъжникът да не върне кредита.

Управлявам този риск, като инвестирам само в кредити с гаранция за обратно изкупуване. Така се застраховам, че в момента в който има забавяне по-голямо от определеното по споразумение – гаранцията ще се активира.

Следователно, дори при лошите (или забавени) кредити, инвестираната от мен част ще ми бъде възстановена от кредитния оригинатор, който е издал кредита. В зависимост от споразумението между нас – лихвата за периода на тези лоши кредити също може да ми бъде изплатена. По този начин се елиминира и моя риск от пропуснати ползи.

🔗Фалит на P2P платформа

Това е предпоставка за главоболия. Все пак, това е по-благоприятен вариант, в сравнение с фалит на кредитен оригинатор (който ще разгледаме веднага след това).

На теория, би трябвало фалит на P2P платформата да не доведе до пълна загуба на инвестираната от вас сума! Причината е, че платформите са само медиатор. Реално вие, като инвеститор, имате вземания от оригинаторите на кредитите (а те от заемополучателите).

Когато P2P платформа фалира обаче – това със сигурност ще доведе до:

  • затруднения в изтеглянето на средствата ви;
  • евентуална загуба на част от средствата ви;
  • пропуснати ползи – докато текат всички процедури – няма да получавате лихва от средствата си.

Управлявам този риск, като разделям средствата ми в няколко платформи. Към момента на писане на статията – 5. Така при евентуален проблем с някоя конкретна платформа – ще бъде засегнат само част от портфейла ми.

Из мрежата, въпреки кратката история на P2P платформите, успях да открия информация за фалитите на три европейски платформи. Нека разгледаме какво им се е случило (без да задълбаваме в много исторически детайли). Нека също така видим какви са били последствията за инвеститорите.

🔗1. GraduRates

Платформата е сравнително малка и е специализирана в заеми свързани с образование на студенти. През 2014г, след като настъпва нов регулаторен режим за P2P фирмите, основателят на компанията Джонатан Уеб решава да прекрати дейността ѝ.

Тогава се случва нещо интересно. Друга платформа, RateSetter се намесва и поема обслужването на портфолиото от заеми на GraduRates. По този начин, от гледна точка на инвеститорите, въпреки закриването на бизнеса, нещата не се променят.

RateSetter посочва това като пример за растящия сектор на P2P. Звучи добре!

🔗2. TrustBuddy

През 2015г. компанията сменя своя изпълнителен директор. На чело застава Филип Микал, човек от Силициевата долина, който носи със себе си куп техници. В бъдещия си план за действие той говори за по-добър бизнес и технологичен фокус целящ повишаване на ефективността. Заедно с преструктурирането на ръководството, компанията търси и допълнителен капитал.

В процесът на преглеждане и анализ на ценните книжа и дейност на компанията, новия мениджмънт екип се натъква на 44 милиона шведски крони (около 4,5 милиона евро) „несъответствие“, което според изпълнителния директор вероятно съществува от самото начало на дейността (по декларация, публикувана от техния съвет на директорите).

Малко след появата на тази информация, допълнително към другите мерки – средствата на всички, които инвестират в заеми в платформата са замразени. Шведският орган за финансов надзор принуждава компанията да прекрати дейността си. Няколко дни по-късно TrustBuddy подава молба за защита от фалит.

Противно на някои медийни съобщения от тогава, портфолиото от заеми на платформата не се е продало с отстъпка поради несъстоятелността на платформата. Вместо това, група бивши служители на TrustBuddy прехвърлят заемите в ново юридическо лице. През него, в сътрудничество с шведския колектор за събиране на дългове Alektum, събирането на дългове е възстановено. По-късно, след упълномощаване от други кредитори, над 90% от всички непогасени заеми са прехвърлени към новата организация.

🔗3. Be The Lender

Малка платформа фокусирана върху кредитирането на малкия бизнес. Предлага висока възвръщаемост на своите инвеститори и твърди, че предлага „пазарна сигурност на кредиторите, осигуряваща силна защита от лоши дългове“.

Оперирала е с временно разрешение, предоставено от финансовия регулаторен орган в Обединеното кралство (известен със строгостта си). Be The Lender е част от холдингова компания, наречена People 2 People. Точно от там тръгва проблема. През 2014г. компанията майка започва да изпитва затруднения да изплати дълговете си. Групата се занимава с редица финансови услуги. Служителите ѝ са над 100. Някои от тях са инвестирали в платформата Be The Lender, а бизнесът им е отпускал парите си на компании, които всъщност са били част от групата People 2 People. Нещата се завъртат и връзките излизат наяве.

След като всичко се обърква, инвеститорите изглежда все пак са възстановили част от парите си. Точна статистика обаче не успях да открия.


Смятам че горните три примера са достатъчни да си представите реално какво би се случило. Има десетки причини, поради които P2P платформите (както и всяка друга фирма) могат да фалират и съответно в зависимост от причините – има възможни варианти какво би се случило. Не планирам да задълбавам повече в тези три истории, но ако ви е интересно, коментирайте под публикацията с хаштаг #platform-bankruptcy. Ако поне 10 човека изявят интерес – ще публикувам по-подробен текст с още детайли около фалитите.

Нека продължим нататък към следващия риск.

🔗Фалит на кредитен оригинатор

В този случай, средствата ни разпределени към кредити от този оригинатор, са в голяма опасност. Дори кредитите да са с гаранция за обратно изкупуване – фалирал оригинатор няма как да я изпълни. Съответно тя става безпредметна. Шансовете са да загубим голяма част или цялата инвестирана от нас сума.

P2P платформите се стремят да управляват този риск заедно с нас. Все пак, ако оригинатор има затруднения – това неминуемо ще наруши репутацията на самата P2P платформа. Следователно P2P платформите също имат изгода всичко да е наред.

Управлявам този риск, като купувам кредити от доказани и надеждни оригинатори, диверсифицирам в кредити от голям брой оригинатори, опериращи в различни държави и региони. В повечето P2P платформи, които използвам, се предлагат кредити от повече от един оригинатор. Там където оригинаторите имат рейтинг, избягвам оригинаторите с най-нисък рейтинг. Настройвам портфолиото си така, че да се разпредели между максимален брой оригинатори, отговарящи на стратегията ми. Така при евентуален проблем – ще бъде засегнат само част от портфейла ми.

Повече информация за това как настройвам моите автоматични портфолиа ще разпиша в секциите с детайли ревюта на всяка P2P платформа, която използвам.

🔗Валутен риск

Когато парите се конвертират от една валута в друга, те увеличават или губят своята стойност в зависимост от обменния курс между двете валути.

В контекста на P2P инвестирането, валутният риск е потенциалната печалба или загуба за инвеститорите, които конвертират пари от една валута в друга, за да инвестират в кредити. Златното правило е да инвестирате във валутата, с която най-често се разплащате и в която получавате доходите си.

Управлявам този риск като инвестирам в кредити само в евро. Основните ми доходи и разходи са в лева, а знаете, че българската валута е в среда на валутен борд спрямо еврото.


Пропускам ли нещо? Възможно е! Ако желаеш, добави го под формата на коментар. Финално, покрай темите свързани с предимства, недостатъци и рискове, реших да обобщя принципите, които следвам, когато инвестирам в P2P кредити в следващата глава. Напред към нея 📈


PS: Когато открия или науча нещо ново – допълвам съдържанието в наръчника. За да не изпускате новостите, може да се абонирате и да получавате известия от мен.

Здравейте 👋 и добре дошли в моя онлайн наръчник (напред към глава #1). Казвам се Калоян Косев. През деня съм част съм от dream-team-ът на DevLabs. Вечерите развивам различни мои странични проекти като EasierEnglish.BG, Dora for Teams, CryptoTab и други. През студентските си години бях част от международната студентска организация AIESEC. В последната година от следването си спечелих стипендия за Лятната предприемаческа програма, администрирана от Института по международно обучение в Ню Йорк. По този начин имах възможност да уча в Babson College - един от най-престижните университети по предприемачество в САЩ. Част съм от Асоциацията на българските лидери и предприемачи.

1 коментар

  1. Ако сте открили правописна, пунктуационна, смислова или друг вид неволна грешка из наръчника – моля да ме извините. Вероятно не съм го направил нарочно ?

    Създадох форма, където може да докладвате за такъв тип проблеми. Целта ми е да преместя този тип обратна връзка на друго място, като по този начин – коментарите под статиите остават конструктивни, по темата и в контекста на статията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *