Bondora Go&Grow – алтернатива на депозит с 6.75% годишна доходност. Детайлно ревю.

Бондора предлага няколко инвестиционни продукта. Този, който използвам, който ми се струва добра идея и който ще анализирам е само Go & Grow.

🔗Обобщено, най-важното (TL;DR)

Предимства:

 • 6.75% възвръщаемост на годишна база
 • безсрочна инвестиция с бърз достъп до парите ви (при нормални пазарни условия – в рамките на работния ден)
 • нисък риск в сравнение с подобни P2P продукти
 • данъчно изключение – дължите данък само, след като изтеглите парите си
 • супер малка начална инвестиция за постигане на добре диверсифицирано портфолио от заеми (стартирай дори с €1)
 • напълно пасивна инвестиция
 • почти нулеви такси за управление (с изключение на €1 такса за теглене, независимо от сумата)
 • идеално за начинаещи, не е необходим предишен инвестиционен опит
 • няма опасност от „cash drag“
 • Бондора е една от компаниите с най-много история в сравнително младия P2P свят

Недостатъци:

 • Сравнително ниска доходност в контекста на P2P света
 • Макар и да прилича на банков депозит и да е със сравнително нисък риск, нито доходността, нито инвестицията ви е гарантирана
 • Актуализация (към началото на Октомври, 2020г): Поради различни причини, описани в блога им, Бондора въвеждат лимит от 1,000€ на месечния депозит, който може да добавяте в Go&Grow. Не че не може да депозирате и по-голяма сума на веднъж, да кажем 3,000€. Само че от тази сума, първия месец в Go&Grow продукта ще се инвестират 1,000€, които ще почнат да ви носят лихва. Втория месец, още 1,000€ ще влязат в действие и ще имате 2,000€ инвестирани, след третия месец – цялата сума от 3,000€ ще бъде усвоена. Наблюдението ми е, че това временно ограничение им е нужно заради още по-големия интерес към тях от страна на инвеститорите, повечето от които напоследък възвръщат апетита си за риск. Други платформи (като RoboCash) също имат лимити, който в крайна сметка им позволяват да по-устойчиво да растат и да балансират между интересите на инвеститорите и наличните кредити в платформата.

Регистрация и бонус.


Нека разгледаме тази инвестиционна възможност в детайли.

🔗За компанията

Бондора (Bondora) е една от най-старите и големи европейски P2P платформи. Започва дейността си от 2008г., което на фона на сравнително младата P2P екосистема си е доста отдавна!

Фокусът на платформата е върху необезпечени потребителски кредити на клиенти от страни от еврозоната – Финландия, Естония и Испания. Сумите на всеки кредит варират от 500 до 10,000 евро и са с условия за погасяване от 3 до 60 месеца.

Компанията е регулирана. Лицензирана е като доставчик на кредити от Естонския орган за финансов надзор, основният регулаторен орган в Естония (управляващ и контролиращ банки, доставчици на кредити, кредитни посредници, застрахователни компании, застрахователни посредници, мениджъри на фондове, инвестиционни и пенсионни фондове, инвестиционни посредници, парични институции и доставчици на платежни услуги). Допълнително се регулира и от регулаторите във Финландия.

Ключови акционери в Бондора са дъщерни дружества на Valinor Management LLC (базирана в САЩ частна инвестиционна компания с над 3,4 милиарда долара под управление) и Global Founders Capital GmbH Co. Beteiligungs KG Nr.1 (дъщерно дружество на Global Founders Capital, един от най-големите акционери в Rocket Internet).

🔗Доходност

Продуктът Go & Grow има фиксирана 6.75% годишна доходност. Инвестираната от нас сума се олихвява всеки ден. Лихвата постъпва в Бондора портфейла ни и автоматично се реинвестира.

Това ни предоставя възможност много добре да планираме паричния си поток от този тип инвестиция, което за мен е изключително предимство.

Друго много голямо предимство за мен е, че на теория няма и как да се получи ситуация на „cash drag“. Във всеки един момент 100% от средствата ни в Go & Grow портфейла са инвестирани.

🔗Ликвидност

Изключително бърза ликвидност! При нормални пазарни условия можете да изтеглите средствата си (заедно с лихвите) в рамките на работния ден.

При Go & Grow няма нужда за да управлявате никакви индивидуални кредити. Това означава, че не трябва да продавате кредитите си или да чакате до падежа на кредита, за да получите парите за инвестицията си. Точно поради характеристика, смятам че продуктът доста прилича на познатия ни банков депозит. Но:

 • срещу по-голям риск (в сравнение с банковия депозит) получаваме по-голяма възвръщаемост
 • срещу по-малък риск и светкавична ликвидност (в сравнение с други P2P платформи) получаваме и по-малка възвръщаемост.

Актуализация (към края на месец Март, 2020г): Мой приятел ми сигнализира, че в контекста на засилващите се икономически проблеми, породени от пандемията от коронавирус, ликвидността на по-големи суми в момента е ниска и се осъществява на части. Изглежда Бондора има механизъм, който се активира в пазарни условия, които не се категоризират като нормални и в момент когато много инвеститори искат да изтеглят средства от Go&Grow продукта. Механизмът реално е защитен е обяснен в това видео. При проблеми с ликвидността и при заявена за изтегляне по-голяма сума от инвеститора, която към момента Бондора не може да обслужи на цяло (тъй като не всички средства на Бондора са в кеш – а са инвестирани в кредити) – на дневна база се правят частични изплащания към инвеститора (без допълнителна такса за всяко от частичните плащания). Докато цялата заявена от инвеститора сума не му бъде изплатена. Не намирам информация за какъв период ще остане активен този защитен механизъм. Изглежда той се активира автоматично при определени критерии. Ще следя за развитието на ситуацията, а вие – имайте едно на ум ако разчитате на бърза ликвидност за големи средства тези дни.

Актуализация (към началото на Юли, 2020г): На база на опити на мои приятели – изглежда ликвидността на по-големи суми вече е възстановена към обичайното. Няма забавяния при тегленето. Ако заявите изтегляне на част от средствата си – това би трябвало да се случи в рамките на работния ден (точно както е заложено по план при нормални пазарни условия).

🔗Такси

Почти нулеви.

Няма такси за откриване на инвеститорска сметка и никакви такси за внасяне на средства. Също така няма такса за обслужване. Единствената такса е при теглене на средства – 1€, но без значение от размера на теглената сума.

🔗Риск

Сравнително нисък за този тип инвестиции. Бондора постига това автоматизирано за инвеститорите, чрез диверсифицирано портфолио от заеми. Комбинирайки това със сравнително дългата история на платформата, обемът от инвестиции и фактът, че в последните години е на печалба – за мен означават приемливо ниво на риск за доходността, която обещават.

В контекста на засилващите се икономически проблеми, породени от пандемията от коронавирус, в това видео изпълнителният директор на Бондора споделя за мерките, които предприемат за защита на инвеститорите. Бондора стартира преди 12 години е една от най-старите (и големи) европейски P2P платформи. За разлика от голяма част от останалите платформи от този тип – има опит с оперирането по време на рецесия.

Принципите, на база на които оперира Бондора, ми звучат резонно.

🔗Подходяща ли е за начинаещи?

Да.

Не се изисква никакъв предишен опит. Продуктът е максимално лесен за настройване.

🔗С каква сума е добре да стартирам?

Поради спецификата на продукта, дори минимална инвестиция от 1€ е достатъчна, за да сте оптимално диверсифицирани.

🔗Време за управление

Веднъж настроено, буквално нулево.

🔗Автоматично инвестиране и възможности за диверсификация

Всичко е напълно автоматизирано и диверсифицирано. Няма допълнителни опции, а и не са нужни.

🔗Моята стратегия

В началото, ще трябва да минете през стъпките за настройване на „предназначение и цел“. Това е чисто информативно и е по-скоро за самите вас. Идеята е да въведете параметрите на своя план – каква сума планирате са инвестирате в началото, каква мислите да добавяте ежемесечно и за какъв период.

Тези параметри по никакъв начин не влияят на реално инвестираната от вас сума. Спокойно можете да инвестирате различни (по-малки или по-големи) суми. Също така, по всяко време може да редактирате този план. Тази функционалност служи единствено, за да ви напомня автоматизирано дали се движите по плана си (светейки в зелено) или изоставате от него (светейки в червено).

Реално единствената настройка, която е важна за мен, свежда се до един бутон – „автоматичен превод“. Той активира функцията за автоматично прехвърляне. По този начин всички налични средства, които депозирате, включително и бъдещите лихви, автоматично ще се реинвестират във Go & Grow портфолиото ви.

От там нататък – само депозирам средства и те започват да работят за мен.

🔗Моето заключение

Според мен, този продукт е много добър баланс между бърз достъп до средствата (подобно на депозит), риск (сравнително по-нисък за P2P света) и справедлива доходност (десетки пъти повече от тази по депозитите).

В този продукт съм разпределил част от моя авариен фонд. Инвестирам там средства с дългосрочно намерение, които обаче е възможно да ми потрябват краткосрочно.

По-дългосрочните ми средства (с които съм склонен да поема по-голям риск) са инвестирани в други P2P платформи, където доходността е по-висока.

🔗Други наблюдения

Често има една идея по-настойчиви маркетингови активности, целящи да стимулират инвеститорите (напиши ни ревю и участвай в томбола, инвестирай този месец и ще участваш в теглене на награди). Подозирам, че те имат ефект и постигат резултати при масата от хора, но бих ви посъветвал да не се влияете толкова от тях. Инвестирайте само ако и на вас ви звучи добра идея. В пропорции, които прецените. Този тип стимули не бива да са определящи за решенията ви.

🔗Регистрация и Бонус

Ако решите да изпробвате Bondora Go&Grow, ще съм признателен да се регистрирате през моя партньорски линк. Вярвам, че това е справедливо и за двете страни, на база на десетките часове, които съм инвестирал в създаването на този дигитален наръчник. По този начин не само вие, но и аз ще получа бонус от платформата, който да компенсира усилията ми.

👉👉👉 Моят партньорски линк, с който ще получите бонус от 5€ веднага след като се регистрирате и депозирате средства.

Не бих ви насочил към платформа заради бонуса ѝ. Не съм финансов консултант, чийто основен доход е от комисионни.

За разлика от „класическия българин“ инвестиционен консултант (застрахователен агент, брокер, кредитен посредник), който ви натиска само към продукта, от който взима комисионна – при мен ви гарантирам че не е така. Споделям ревюта на платформи единствено ако мисля че е добра идея и след като съм се уверил, инвестирайки първо моите средства.

Здравейте 👋 и добре дошли в моя онлайн наръчник (напред към глава #1). Казвам се Калоян Косев. През деня съм част съм от dream-team-ът на DevLabs. Вечерите развивам различни мои странични проекти като EasierEnglish.BG, Dora for Teams, CryptoTab и други. През студентските си години бях част от международната студентска организация AIESEC. В последната година от следването си спечелих стипендия за Лятната предприемаческа програма, администрирана от Института по международно обучение в Ню Йорк. По този начин имах възможност да уча в Babson College - един от най-престижните университети по предприемачество в САЩ. Част съм от Асоциацията на българските лидери и предприемачи.

3 коментари

 1. Ако сте открили правописна, пунктуационна, смислова или друг вид неволна грешка из наръчника – моля да ме извините. Вероятно не съм го направил нарочно ?

  Създадох форма, където може да докладвате за такъв тип проблеми. Целта ми е да преместя този тип обратна връзка на друго място, като по този начин – коментарите под статиите остават конструктивни, по темата и в контекста на статията.

 2. Здравей, Калоян,
  Чудесен пътеводител за P2P, за начинаещи, както и за хора без грам образование във финанси.
  Направих си акаунт, и стартирах вече от близо месец.
  Забелязах нещо интересно, обсъждах с приятелката ми дали да започне с отделен акаунт или да използваме споделен. След бърза калкулация излиза, че е по добре да се внасят две равни суми в два акаунта, от колкото една по-голяма сума в един. За първите 10 години разликата е малка, но с времето става по-съществена. Изглежда, че аз съм в грешка, тъй като моята логика беше обратна, очаквах, че с една по-голяма сума ще е по-добре.

  Отделно можеш ли да споделиш, ти дали използваш допълнителните възможности от Bondora, от менюто „Настройки на вторичния пазар“? И какво е твоето мнение за тях?

  1. Здравей. Благодаря за обратната връзка 🙂

   Мисля, че няма да има абсолютно никаква разлика дали се внасят две равни суми в два акаунта или една по-голяма сума в един 🙂 Доходността при Go&Grow е фиксирана на 6.75% и не зависи от размера на сумата.

   В Bondora използвам само Go&Grow продукта. При него реално не е нужен вторичен пазар, защото на теория – средствата са ликвидни веднага. Вторичния пазар е свързан с други продукти на Bondora.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *