Mintos – автоматизирана стратегия с 11% годишна доходност

mintos background

Mintos е далеч най-популярната P2P платформа, която предоставя сравнително висока доходност при отлични опции за управление на риска. Има добра наличност на кредити и веднъж настроена – инвестицията ми в нея е относително пасивна.

Относителната прозрачност в дейността на компанията, както и наличието на голям брой кредитни оригинатори от различни географски региони са основните причини значителна част от портфолиото ми от P2P кредити да е съсредоточено в тази платформа.

🔗Обобщено, най-важното (TL;DR)

Предимства:

 • 11% възвръщаемост на годишна база (при мен)
 • наличност на заеми са с гаранция за обратно изкупуване, която изплаща и дължимата лихва
 • изобилие от опции за персонализиране и настройване на автоматични портфолиа
 • сравнително пасивна инвестиция (с автоматични настройки)
 • нулеви такси за управление
 • има вторичен пазар (възможност за бърз изход от инвестицията)
 • поддържат техен рейтинг на всеки един от кредитните оригинатори
 • платформата с най-добър авторитет в P2P сферата

Недостатъци:

 • сравнително сложна за настройване и персонализиране, а при управление с настройките по подразбиране – доходността е по-ниска от средната за P2P
 • не е подходяща за инвеститори без опит, тъй като лесно може да се оплеска нещо
 • въпреки поддържането на техен рейтинг на всеки един от кредитните оригинатори, преценката им на няколко пъти през 2019 се оказа не толкова адекватна и съответно лично аз им вече им нямам пълно доверие и търся второ мнение за всеки оригинатор

Регистрация и бонус.


🔗За компанията

Mintos е най-голямата (по брой инвеститори и инвестирани средства) P2P платформа в Европа. Стартира дейността си през 2015 и от тогава експоненциално расте, превръщайки се в най-големия пазар за кредити в Европа от този тип. Предоставя възможност за в пъти по-висока степен на диверсификация от всяка една друга подобна платформа със своите цели 69 различни кредитни оригинатори от 33 географски региона (към момента на писане на тази статия). Настройва се трудно, но като възможност за персонализиране далеч превъзхожда всяка останала платформа, в която инвестирам.

Всичко това, съчетано с авторитетът на платформата и добрата наличност на кредити, е причина много от инвеститорите в P2P кредити да насочват голям процент от портфолиото си към Mintos.

🔗Доходност

За момента успявам да постигна малко над 11% възвръщаемост на година, инвестирайки с персонализирана стратегия само в кредити с гаранция за обратно изкупуване за капитала и лихвата.

🔗Ликвидност

В Mintos има вторичен пазар! Това означава, че ако всичките ви средства са инвестирани в кредити и искате да изтеглите средствата си, имате една по-бърза опция от това да спрете автоматичното инвестиране и да изчакате падежа на всички кредити. Можете да пуснете портфолиото си от кредити за продажба на други инвеститори на вторичния пазар и по този начин да достъпите част от средствата си до часове.

Важно е да се уточни – на база на моя опит – на вторичния пазар кредитите, които са редовни (без закъснения) обикновено няма проблем да се продадат бързо, особено когато на първичния пазар няма достатъчно кредити. Тези обаче, които са проблемни и имат някакви закъснения в плащанията е възможно да не се продадат, тъй като в общия случай интереса на други инвеститори към тях логично е по-малък. Обикновено, поне при мен броя на проблемните кредити варира през различните периоди. Но наблюдавам, че значително по-голямата част от кредитите от портфолиото ми са редовни. По-малък процент са с някакво закъснение.

Нека обобщим с пример. Да кажем че 80% от кредитите ви са редовни, 20% са с някакво закъснение. Искате да си изтеглите парите. Възможно е до часове да можете да продадете редовните кредити на вторичния пазар и да достъпите реално 80% от цялата си инвестиция. По мои наблюдения, при нормални обстоятелства ликвидността на вторичния пазар в Mintos е отлична. За останалите 20% имате две опции:

 • Опция 1: да изчакате падежа на тези кредити (като приемем, че сте спрели автоматичното инвестиране). Предполагам се ориентирате, че тук много зависи от кредитите и колко е забавянето. В най-лошия случай, трябва да изчакате да се активира гаранцията за обратно изкупуване, която като срок зависи от условията на кредитния оригинатор, но най-често е 60 дни. Шансовете са да се стигне до този момент с малка част от тези 20%. Не забравяйте, че това че плащане по кредит е забавено с няколко дни не винаги означава, че кредитът непременно ще дефолтира (спре да се обслужва). Дори напротив. На база на моя опит за много малка част от кредитите от моето портфолио се е активирала гаранцията за обратно изкупуване.
 • Опция 2: да продадете тези кредити на вторичния пазар с отстъпка. Както се досещате, по този начин интереса към тях от други инвеститори нараства и е по-вероятно те да ги откупят от вас. Минусът е, че така вие ще изгубите част от стойността на кредита и респективно – парите си, тъй като го продавате на по-ниска стойност. Може да предложите отстъпка от няколко процента, в зависимост от колко дни е забавен конкретния кредит или по някакъв друг критерий, какъвто прецените. До сега много рядко ми се е случвало да продавам кредити на вторичния пазар и само веднъж съм пробвал да направя това с отстъпка, така че не претендирам че знам всички тънкости на този механизъм. Но този механизъм е напълно нормален и справедлив. Същия принцип важи и при много други активи – да речем имате имот и искате да го продадете максимално бързо. Спешно. Но няма никакъв интерес. Какво правите? Намалявате цената 🙂 Първо с 3%. После с 5%. До къде може да стигнете с намаляването на цената? Зависи колко ви е спешно и кога ще предизвика интерес у някой потенциален купувач. Да не говорим, че някои специфични купувачи може и точно това да чакат! Същото е и с кредитите в Mintos.

Такси

Нулеви.

Няма такси за откриване на инвеститорска сметка и никакви такси за внасяне или теглене на средства. Също така няма такса за обслужване.

Актуализация: Във връзка с увеличените обеми на вторичния пазар през последните седмици, от 13-ти април 2020 Mintos въвежда такса от 0.85% само за продажба на заеми на вторичния пазар. Наблюдавам, че в текущата икономическа ситуация – много по-голям брой инвеститори от обичайното искат да достъпят по-рано средствата си и ги пускат за продажба на вторичния пазар. Според мен, въвеждането на тази такса е справедливо. Тази такса ще важи само в случаите, в които инвеститорите искат да продадат своята инвестиция на вторичния пазар. Ще се прилага само след осъществена продажба. От една страна тази такса ще помогне на Mintos да покрият повишените си разходи за този тип операции, от друга – евентуално ще намали малко броя на хората, които (панически) искат да излязат по-рано от инвестицията си. Mintos пишат, че нямат планове да въвеждат други такси за инвеститорите, всичко останало (внасяне, теглене на средства, обслужване) си остава без такса за инвеститорите.

🔗Риск

Прегледайте рисковете, които вече обсъдихме в наръчника.

Платформата не е регулирана. Независимо, че оперира доста прозрачно, сигурността, която една би регулация би дала, щеше да е плюс. Следователно, липсата ѝ по-скоро я приемам като минус.

Трябва да се отдели сериозно време и да се внимава много при първоначалното настройване. Не е подходяща за хора без опит. При управление с настройките по подразбиране и готовите инвестиционни стратегии – доходността е доста по-ниска.

Все пак, смятам че като риск Mintos е доста по-ниско-рискова в сравнение с останалите платформи, които разгледахме в този наръчник поради доста по-добрите възможности за диверсификация – в различни кредити, в различни кредитни оригинатори и географски региони.

🔗Подходяща ли е за начинаещи?

Не.

Лесно може да се оплеска нещо, настройването е сравнително сложно. Бих препоръчал на инвеститорите без никакъв опит първо да се насочат към PeerBerry, RoboCash или Bondora Go & Grow.

С каква сума е добре да стартирам?

Моята стратегия е да се старая да разделя инвестицията си тук в около 100 – 150 кредита. Минималната сума за инвестиране в кредит (от първичния пазар) е 10€. Следователно, добре е да започнете с минимум 1,000€, за да постигнете добра степен на диверсификация.

🔗Време за управление

Първоначалното настройване е времеемко. След включване на автоматизираните стратегии за инвестиране – времето за управление става минимално.

Наблюдавам инвестицията си веднъж месечно. Също така си следя мейла. Най-вече следя за промяна в рейтинга на кредитните оригинатори (които тук са доста като брой). В случай на промяна, автоматичните стратегии не се актуализират сами. Ако решите да добавите или премахнете оригинатор поради промяна в рейтинга му – трябва ръчно да направите корекцията.

🔗Автоматично инвестиране и възможности за диверсификация

При настройването на автоматизирани стратегии, опциите за персонализация са наистина десетки. Може да имате повече от една такава стратегия, както и да ползвате някои от готовите автоматични стратегии.

Тук идва тънката част. Доходността на трите готови автоматични стратегии е доста под средната дори за платформата – между 7 и 9%. Не ви препоръчвам да използвате готовите стратегии. Мнението ми е, че те не са ориентирани да максимизират ползите за нас, инвеститорите. По-скоро тяхната цел е да са балансирани между интересите на кредитните оригинатори, платформата и нас, като инвеститори.

Това може да се преодолее като инвестирате време да настроите собствена, персонализирана стратегия за автоматично инвестиране. По този начин може по-ефективно да управлявате риска за вас и да максимизирате ползите ви. В моя случай – стратегията, която съм настроил, е краткосрочна (с кредити до 3 месеца), ограничена само в кредити с гаранция за обратно изкупуване и от подбрани оригинатори (не само на база на рейтинга на Mintos). Така смятам, че рискът е по-малък, докато доходността – по-висока и в момента моята гони 11% на годишна база.

🔗Моята стратегия

Както казах, нещата тук са една идея по-сложни. Опциите за настройване са много.

Струва ли си да инвестирате толкова много време за настройване? Определено – да! Още веднъж казвам, че значителна част от портфолиото ми от P2P кредити да е съсредоточено в тази платформа. Тя е далеч най-голямата и популярна сред инвеститорите от всички други P2P платформи в моя списък.

🔗Първо, моята стратегия в Mintos на теория

Стратегията ми се базира на следните ключови моменти:

 1. Инвестирам само в кредити с гаранция за обратно изкупуване (кореспондира с моите златни принципи).
 2. Изключвам оригинатори, които не изплащат лихва за забавени плащания. Да, не всеки оригинатор в Mintos изплаща лихва за забавени плащания. В контекста на това, че инвестирам само в краткосрочни кредити (до 3 месеца), това играе немалка роля. Ако някой от кредитите се забави и оригинаторът не ви изплаща лихва за времето на забавянето му – реално имате пропуснати ползи. В най-лошия случай – през 60-те дни закъснение, преди да се активира гаранцията за обратно изкупуване, парите ви не носят лихва.
 3. Изключвам оригинатори, които имат дълъг гратисен период на кредита (> 7 дни). Причината да го правя е подобна на ключов момент #2. През този гратисен период реално не се изплаща лихва. Заемите в гратисен период технически все още не закъсняват, така че дори оригинатори, които изплащат лихва за закъснения – не изплащат лихва за времето, в което кредита е бил в гратисен период. Следователно при дълъг гратисен период също рискувате да имате пропуснати ползи.
 4. Изключвам оригинатори, чиито кредити са със среден лихвен процент под 10%. Целта ми е доходност над този праг.
 5. Старая се да избирам една идея по-надеждните кредитни оригинатори (кореспондира с моите златни принципи). В Mintos има много и различни оригинатори, с различна степен на риск и стабилност. За да отсея по-добрите от тях ги филтрирам по два критерия:
  • Рейтингът на Mintos. В стратегиите си включвам само оригинатори с рейтинг от A до B-. Но не се доверявам напълно на оценката на Mintos, която те поставят за всеки кредитен оригинатор. Да, Mintos също грешат. През 2019 например имаше ситуация с един от оригинаторите, Метрокредит, която ми отвори очите. Метрокредит беше с нелош рейтинг от B-, но въпреки това в продължение на няколко седмици държеше инвеститорите под напрежение след като беше изключен от държавния регистър на микрофинансовите организации на Руската федерация. А малко след това – се появиха различни притеснителни сведения за собствениците на Метрокредит, задължения на компанията (отрицателен собствен капитал) и огромни загуби. Вторичният пазар беше наводнен от инвеститори, искащи да продадат своите кредити от Метрокредит дори с големи отстъпки. В същото време, друга популярна организация в P2P света – ExploreP2P, беше поставила рейтинг на Метрокредит от 11/100, което поставяше компанията в черния списък на оригинаторите. Което ме навежда на втория ми критерий:
  • Рейтингът на организацията ExploreP2P. Тя прави независим анализ, прегледи и сравнения на кредитните оригинатори в Mintos. Авторите на Explore P2P имат опит в областта на инвестициите на кредитни фондове, като съветници на P2P платформи и в областта на счетоводството и финансите. Техния рейтинг е по скалата от 1 до 100. Избирам оригинатори, които имат над 50/100 рейтинг. Комбинацията между тези два рейтинга, на Mintos и на ExploreP2P, е моят филтър.

Но как да се ориентираме и да проверим всеки един от десетките кредитни оригинатори в Mintos и дали те отговарят на горните условия? Единия вариант е ръчно, посещавайки детайлната страница в Mintos на всеки оригинатор и гледайки информацията за него. След което сравняване с рейтинга на ExploreP2P. Но има и по-лесен начин.

За да се ориентирам и филтрирам кредитните оригинатори, използвам този Mintos „помощник“, разработен от Мариус (The Smart Investor). Благодарение на него, мога да задам моите филтри и да видя моментално кои оригинатори се вписват в критериите ми.


🔗Второ, моята стратегия в Mintos на практика

Всяка персонализирана автоматизирана стратегия в Mintos се състои от 3 компонента:

 1. Списък на кредитните оригинатори, в които инвестира
 2. Настройка за срок на кредитите и целеви лихвен процент
 3. Общи настройки

🔗Компонент #1: Списък на кредитните оригинатори

Въвеждам в Mintos „помощника“ филтрите, които кореспондират с моите виждания от по-горе.

Тези въведени ограничения ми изкарват списък с филтрираните кредитни оригинатори. По-надолу ще работим с още един списък (общо два), така че нека им дадем имена, за да се ориентираме по-лесно:

 • Списък алфа: с филтрите от по-горе (съдържа 14 оригинатори)
 • Списък бета: същите филтри като списък алфа, но в полето „Mintos rating“ добавям и рейтинг B- (съдържа 20 оригинатори, 14 от които се припокриват със списък алфа)

Обърнете внимание, че има ситуации, в които кредитни оригинатори оперират като група с различни подразделения в различни държави и всяко подразделение е оценено от ExploreP2P с различен рейтинг. Това не е проблем, тъй като при настройване на автоматизираните стратегии Mintos е възможно да филтрираме тези оригинатори и на ниво държава и съответно да изключим тези подразделения, които не попадат в нашите критерии:

Следователно по този начин избирам да инвестирам само в 20 различни оригинатори (от всички 69 налични в Mintos към момента на писане на тази статия).

В Mintos съм си активирал общо 4 стратегии, които обаче са с една и съща основа и принципи – които коментирахме по-горе. Различават се само по две неща – включени оригинатори (списък алфа или бета) и целеви лихвен процент. Всичко друго им е еднакво. По приоритет, стратегиите са подредени така:

 1. Mintos рейтинг от A до B (списък алфа). Лихва >= 11%
 2. Mintos рейтинг от A до B- (списък бета). Лихва >= 11%
 3. Mintos рейтинг от A до B (списък алфа). Лихва >= 10%
 4. Mintos рейтинг от A до B- (списък бета). Лихва >= 10%

Ето как изглеждат конфигурирани стратегиите:

Кредитните оригинатори, включени в стратегии #1 и #3 са еднакви (от списък алфа). Както и тези при стратегии #2 и #4 (от списък бета).

🔗Компонент #2: Настройка за срок на кредитите и целеви лихвен процент

Това е ясно. Стратегия #1 и #2 започват от 11% нагоре, докато #3 и #4 от 10% нагоре. Всички стратегии таргетират кредити със срок до 3 месеца.

🔗Компонент #3: Общи настройки

Тук има два тънки момента.

Тънък момент 1: настройки за диверсификация. Маркирам следните опции:

Допълнително, маркирайки „Diversification settings“ настройвам разпределение по равно между всеки от оригинаторите (става лесно с опцията „change this to equal distribution“), тъй като по подразбиране пропорциите са други! По подразбиране, пропорциите са базирани на броя на кредити, които оригинаторите предлагат в платформата. Което може да обърка плановете ви за диверсификация доста и да резултира инвестиране на много голяма част от портфолиото в 1 оригинатор.

Другото объркващо е, че по подразбиране пропорциите са на база на броя на кредити, които оригинаторите предлагат в платформата въобще, а не на база на критериите от портфолиото, което настройваме. За този казус специално говорих с помощния център на Mintos, като обратната ми връзка към тях беше, че това е много заблуждаващо и може да доведе до различни парадокси.

В крайна сметка според мен по-добра идея е да разпределим по равно баланса между оригинаторите. Или по-конкретно, получава се нещо такова:

Следователно, в тази конкретна стратегия (с оригинатори от списък алфа), към момента на писане на това ревю имам включени 14 кредитни оригинатори. Стратегията ще се опитва да инвестира средствата ми по равно, разпределяйки по ~7% във всеки от тях.

Тънък момент 2: Настройка на големина на портфолиото.

Инвестиция в един заем е ясна и както вече споменах – зависи от средствата, които планирате да вложите. Моята стратегия е да се старая да разделя инвестицията си в над 100 кредита, като минималната сума за инвестиране в кредит (от първичния пазар) е 10€.

Пипкавото тук е големината на портфолиото. До голяма степен зависи от две неща:

 • броя на кредити, които има в платформата
 • до каква степен сте склонни да направите компромис с диверсификацията си

Нека разгледаме казуса с пример. Инвестираме 10,000€. Настройваме 4-те си стратегии. Слагаме 10,000€ за големина на портфолиото на стратегия #1. В един идеален свят, в който има достатъчно и разнообразни кредити, те се разпределят по равно между кредитните оригинатори в стратегия #1 и сме оптимално диверсифицирани.

Това обаче никога не се случва. Поне на мен не ми се е случвало 🙂 Причината е, че голяма част от тези 14 кредитни оригинатори няма да имат достатъчно налични кредити с нашите критерии точно в момента, в който имаме свободни средства. И средствата ни ще стоят не инвестирани или с други думи, ще страдаме от cash drag.

Това е и причината да имаме още общо 4 стратегии, подредени по приоритет! Ако останат свободни средства след като стратегия #1 се приложи – се задейства стратегия #2. Но ако общо имаме 10,000€ и сложим по 10,000€ на всяка от 4-те стратегии, диверсификацията ни ще е по-различна от това, което очакваме. Защо? 👇

Към момента на писане на тази статия, списък алфа (стратегия #1 и #3) включва 14 кредитни оригинатори, а списък бета (стратегия #2 и #4) включва 20. Общо имаме 10,000€ и слагаме по 10,000€ за размер на портфолиото на всяка от 4-те стратегии. Следователно:

 • Всеки оригинатор от списък алфа може да бъде с дял до: 2 * 7% (стратегия #1 и #3) + 2 * 5% (стратегия #2 и #4) = 24%
 • Всеки оригинатор от списък бета може да бъде с дял до 5% * 2 (стратегия #2 и #4) = 10%

Това, което съм настроил в моя случай: размерът на портфолиото на всяка от 4-те стратегии е равен на размера на средствата ми. Предимството е, че по този начин почти не наблюдавам cash drag. Недостатъкът го илюстрирах по-горе – някои кредитни оригинатори имат значително по-голям дял в портфолиото ми. Но пък те са с по-висок рейтинг (от списък алфа), така че според мен рискът е балансиран.

Актуализация: В контекста на засилващите се икономически проблеми, породени от пандемията от коронавирус, реших да променя малко размерите на портфолиото на 4-те стратегии, с оглед на това да увелича диверсификацията между отделните кредитни оригинатори (с риск това да предизвиква cash drag на моменти). Пропорциите са следните: размерът на портфолиото на стратегия #1 е равен на размера на всички мои средства (това си остава същото), но размера на другите 3 стратегии е 25% от всички средства. Следователно:

 • Всеки оригинатор от списък алфа може да бъде с дял до: 7% (стратегия #1) + (7% / 4) (стратегия #3) + 2 * (5% / 4) (стратегия #2 и #4) = 11.25%
 • Всеки оригинатор от списък бета може да бъде с дял до (5% / 4) * 2 (стратегия #2 и #4) = 2.5%

По този начин съсредоточавам портфолиото ми още повече в кредитните оригинатори с по-висок рейтинг (от списък алфа) и диверсифицирам още повече между всеки от тях. Като ако се получат по-дълги периоди на cash drag – планът ми е да увелича на по-голям процент от общата ми инвестиция размера на портфолиото на стратегии #2, #3 и #4.


Постоянно търся начини и от време на време експериментирам с цел да подобря стратегията ми. Когато нещо сработи и ми се стори добра идея – ще споделя. Най-лесният начин да следиш за новоси от мен е да последваш фен страницата на проекта във Facebook.

🔗Регистрация и Бонус

Ако решите да изпробвате Mintos, ще съм признателен да се регистрирате през моя партньорски линк. Вярвам, че това е справедливо и за двете страни, на база на десетките часове, които съм инвестирал в създаването на този дигитален наръчник. По този начин имам възможност да получа бонус от платформата, който да компенсира усилията ми.

👉👉👉 Моят партньорски линк.

Актуализация: Към момента, текущите бонус кампании на Mintos за нови инвеститори са спрени. Това са част техните мерки за ограничаване на разходите им в контекста на икономическите проблеми, причинени от пандемията от корона вирус. Въпреки това, смятам, че по-високата годишна доходност напълно компенсира липсата на първоначален бонус.

Не бих ви насочил към платформа заради бонуса ѝ. Не съм финансов консултант, чийто основен доход е от комисионни.

За разлика от „класическия българин“ инвестиционен консултант (застрахователен агент, брокер, кредитен посредник), който ви натиска само към продукта, от който взима комисионна – при мен ви гарантирам че не е така. Споделям ревюта на платформи единствено ако мисля че е добра идея и след като съм се уверил, инвестирайки първо моите средства.

Здравейте 👋 и добре дошли в моя онлайн наръчник (напред към глава #1). Казвам се Калоян Косев. През деня съм част съм от dream-team-ът на DevLabs. Вечерите развивам различни мои странични проекти като EasierEnglish.BG, Dora for Teams, CryptoTab и други. През студентските си години бях част от международната студентска организация AIESEC. В последната година от следването си спечелих стипендия за Лятната предприемаческа програма, администрирана от Института по международно обучение в Ню Йорк. По този начин имах възможност да уча в Babson College - един от най-престижните университети по предприемачество в САЩ. Част съм от Асоциацията на българските лидери и предприемачи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *